Welkom bij het Historisch Genootschap "Oud-Middelye"

Welkom bij het Historisch Genootschap "Oud-Middelye"

donderdag 15 oktober 2015

HISTORISCHE DOCUMENTAIRE ZEEVANG

HISTORISCHE DOCUMENTAIRE RUILVERKAVELING EN STREEKVERBETERING ZEEVANG

De historische verenigingen van Oosthuizen, Middelie en Warder zijn de initiatiefnemers tot het maken van een aansprekende en aangrijpende documentaire over de ruilverkaveling en de streekverbetering in de polder de Zeevang, nu ruim 50 jaar geleden.

Voor het maken van deze documentaire hebben de historische verenigingen een beroep kunnen doen op professioneel documentairemaker Erik Willems die landelijke bekendheid verwierf met onder meer documentaires voor Andere Tijden. Willems is er in geslaagd om een schitterend tijdsdocument van ruim 30 minuten neer te zetten waarin de enorme veranderingen in het boerenbestaan in de Zeevang in de zestiger jaren van de vorige eeuw op boeiende wijze worden weergegeven.
Nog in leven zijnde deelnemers en betrokkenen aan de toenmalige ruilverkaveling en streekverbetering vertellen in de documentaire over hun ervaringen van destijds. Ook zijn er beelden van ruilverkavelingboerderijen die circa 50 jaar na dato in nog vrijwel originele staat verkeren. Daarnaast is er geput uit authentieke filmbeelden.

De documentaire kon tot stand komen dankzij ruimhartige financiële ondersteuning van de Gemeente Zeevang, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Coöperatiefonds van de Rabobank Waterland, het Fonds Stichting Eiercentrale Purmerend, het Shell Vrijwilligersfonds en particuliere giften.

De komende weken zal de documentaire worden vertoond in de Zeevangsdorpen. Leden van de betreffende historische verenigingen hebben gratis toegang. Ze zullen hiervoor omstreeks eind oktober een uitnodiging ontvangen.
De première is op 4 november in de Doopsgezinde Vermaning van Middelie, daarna volgen Hobrede op 5 november (Dorpshuis De Zwaan), Beets op  9 november  (Kerkje Beets), Warder op 13 november (De Oude School), Oosthuizen op 17 november (Dorpshuis De Seevanck) en tenslotte Kwadijk op 20 november (Hervormde Kerk). De aanvang is om 20:00 uur. In Warder is dat om 21:00 uur.
Vanwege de te verwachten belangstelling wordt bezoekers aangeraden om tijdig aanwezig te zijn want: VOL is VOL !

woensdag 14 oktober 2015

Tentoonstelling Oud Middelye gewaardeerd

De tentoonstelling die vereniging Oud Middelye had opgesteld tijdens de reunie werd goed bezocht en goed gewaardeerd. De foto´s zorgden direct voor een feest van herkenning. Maar ook de films die doorlopend werden afgespeeld zorgden voor veel plezier. Op verzoek werden bepaalde films nogmaals afgespeeld.

Op de hoogte blijven van de historie van Middelie?
Dit kan door lid te worden van De Post. Dat is een blad van Oud Middelye dat 2x per jaar wordt uitgebracht. KLIK hier voor meer informatie.
Nabestellen van foto´s mogelijk
Voor velen was het onbekend dat de foto´s kunnen worden nabesteld voor slechts euro 3,-- per stuk. De foto´s van Oud Middelye zijn te vinden via deze link. Mail dan naar Oud Middelye welk fotonummer u wilt nabestellen. Het mailadres voor het bestellen via Oud Middelye is: gerryvanderwegen@hotmail.com