Welkom bij het Historisch Genootschap "Oud-Middelye"

Welkom bij het Historisch Genootschap "Oud-Middelye"

zondag 3 april 2016

Documentaire ruilverkaveling en streekverbetering Zeevang op 9 April 2016PERSBERICHT
Documentaire “Polder op de schop” op tv

Zaterdag 9 april zendt Andere Tijden de documentaire “Polder op de schop” uit, 21.20 uur op NPO2. De documentaire bestaat voor het overgrote deel uit de documentaire “De streek op de schop, de samenleving op zijn kop”, die in november 2015 vertoond is in de dorpen in de Zeevang. De documentaire schetst een beeld van de ruilverkaveling en streekverbetering die rond 1960 zijn uitgevoerd in de polder De Zeevang. Deze gebeurtenis heeft diep ingegrepen in de polder de Zeevang.

Van vaarpolder naar rijpolder
Binnen enkele jaren heeft De Zeevang een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tot 1960 was het gebied “vaarpolder”. Boeren konden het grootste deel van het land alleen per boot bereiken. Dat kostte veel tijd. Het maakte het ook onmogelijk om moderne landbouwmachines naar het land te brengen. Het land werd bewerkt met kleine machines en vaak nog met de hand. Het was dus heel hard werken tegen lage inkomsten, duidelijk lager dan de boeren in de Beemster en de Purmer.
De ruilkaveling heeft die situatie drastisch veranderd. Midden in de polder zijn maar liefst 26 nieuwe boerderijen gebouwd. Om de boerderijen bereikbaar te maken en met de tractor bij alle weilanden te kunnen komen, zijn 23 kilometer wegen aangelegd.
In de stolpboerderijen leefde het gezin nog met de dieren onder één dak. De nieuwe boerderijen hadden een apart woonhuis. Tussen de woning en de stallen lag de spoelkeuken om de melkinrichting te reinigen. Het toilet bevond zich in de woning en niet meer buiten op het erf. Er was een woonkeuken met aanrecht, wasbak en fornuis in plaats van een tafel met een gasstel achter de koeien in de stal. Er waren slaapkamers in plaats van bedsteden.
Gelijktijdig met de ruilverkaveling startte een intensieve voorlichting, de streekverbetering. Boeren kregen voorlichting over hoe ze optimaal gebruik konden maken van hun nieuwe moderne boerderijen. Huisvrouwen kregen voorlichting over hoe zij met hun moderne huis om konden gaan. Samen met de huisvrouwen werd de inrichting van de woning ontworpen. Zij kregen cursussen koken, met destijds moderne gerechten als “nasi goreng”.
De voorlichting aan de vrouwen ging ook in op een volwaardige positie in de maatschappij. Zo kregen ze een cursus bedrijfsadministratie om dat deel van het boerenbedrijf op zich te kunnen nemen. De cursus mondigheid stimuleerde hen om volwaardig aan discussies mee te doen.

De documentaire
De Historische Vereniging Warder heeft eind 2013 een zeer succesvolle presentatie gegeven over deze ruilverkaveling en streekverbetering. Dat was de inspiratie om hier meer mee te doen en een documentaire te maken. Samen met de historische verenigingen van Middelie en Oosthuizen zijn ze aan de slag gegaan.
November 2015 is de documentaire vertoond voor de inwoners van de Zeevang in Beets, Hobrede, Kwadijk, Middelie, Oosthuizen en Warder. Alle zalen zaten vol tot overvol. In totaal hebben ruim 600 mensen de vertoningen bezocht. De reacties waren zeer enthousiast.
Per januari 2016 is Zeevang gefuseerd met Edam-Volendam. De voormalige gemeente Zeevang heeft begin december 2015 de dvd van de documentaire geschonken aan alle huishoudens van De Zeevang. Met dit afscheidscadeau kon elke inwoner van De Zeevang genieten van de documentaire en de geschiedenis van zijn woongebied wat beter leren kennen.

De dvd is te bestellen bij de historische verenigingen van Middelie, Oosthuizen en Warder. Op hun websites treft u hierover de benodigde informatie aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten